Workshop

Raku betekent "geluk door toeval". Het is een oude japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk craqueleert. Oorspronkelijk bedoeld voor theekommen voor de theeceremonie. Het werkstuk wordt na een bisquitstook geglazuurd en tot 1000 graden Celcius gebracht in een raku-oven. Vervolgens wordt het werkstuk aan de buitenlucht blootgesteld. Als gevolg van snelle afkoeling gaat het glazuur craquelures vertonen. Het werkstuk wordt in een ton vol zaagsel gelegd, het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt een typische rook. Deze rook trekt diep in de craqueles, waardoor deze goed zichtbaar worden.

Tweedaagse Workshop Raku

Op de eerste dag wordt er werk (tot drie werken per persoon) gemaakt van grove chamotte klei. Na het drogen wordt deze bisquit gestookt op een temperatuur van 960 graden Celsius. De tweede dag wordt het werk geglazuurd en vervolgens raku gestookt.

Beide dagen duren van 10.00 tot ongeveer 16.00 uur. De tijd tussen beide dagen is ongeveer 3 weken, dit in verband met het drogen van het werk. De cursus is inclusief klei, gebruik van gereedschappen, koffie, thee en wat lekkers.

Eendaagse Workshop Raku

U neemt zelf uw bisquit gestookt werk (tot drie werken per persoon) mee of werk dat u eerder tijdens mijn keramiekcursus heeft gemaakt. Er wordt op deze dag enkel geglazuurd en vervolgens raku gestookt.

Rakustoken

Rakustoken is geweldig, maar veiligheid gaat voorop. Zo is het noodzakelijk dat armen en benen bedekt zijn. Draag daarom wollen of katoenen kleding en zorg voor dichte schoenen. Tijdens de dagen van de workshops wordt u verzocht om voor een eigen lunchpakket te zorgen.

Omdat rakustoken altijd buiten plaatsvindt kan het weer parten spelen. Dit kan van invloed zijn op de geplande dagen. Mocht het regenen dan wordt er in onderling overleg een nieuwe afspraak gepland. Heeft u interesse in de workshop, dan nodig ik u graag uit om contact met mij op te nemen. We bespreken dan samen uw persoonlijke wensen en voorkeuren.